Finale SmartMusic
  Home | Log In | Register | Search | Help
   
MakeMusic Forum > Public Forums > Finale - Windows - FORUM HAS MOVED! > Unexplained tempo change  Forum Quick Jump
 
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
[ << Previous Thread | Next Thread >> | Show Newest Post First ]

Jolora
Registered Member



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to JoloraAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Mar 2009
Total Posts : 684
 
   Posted 12/28/2016 3:30 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
The attached file is from a score I am working on. I reduced it down to just a single staff, and just eightnotes. There are no i=exoressions or manually inserted midi data. Can anyone explain why the tempo changes at measur 12>


Joe

Finale v1 through 2014.5
JW Plugins; TG Tools (Full)
Garritan GPO 4; GPO 5; Garritan COMB 2; Garritan JABB 3
Anvil Studio 2015 midi editor
PhotoScore Ultimate 8
Band-in-a-Box

Windows 10 64-bit, Intel i7-4771, 32GB RAM, 500GB SSD (C Drive)



File Attachment :
Unexplained Tempo Change.musx   106KB (application/octet-stream)
This file has been downloaded 58 time(s).
Back to Top

[email protected]
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to smw@brightonAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Dec 1998
Total Posts : 80
 
   Posted 12/28/2016 4:39 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Not much help really because I can't explain why - but if I select bar 12 and clear all midi data the problem goes away.


Desktop PC: Windows 7, 4GB, Finale 2014.5, Cubase SX3; iMac: 32GB, Finale 2014.5, Logic Pro X; Laptop: Windows 8.1, 8GB, Finale 2014.5

Back to Top

N. Grossingink
Registered Member



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to N. GrossinginkAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Nov 2002
Total Posts : 3991
 
   Posted 12/28/2016 6:16 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
If a file starts out as a scan, MIDI import, XML import, etc. it might be a good idea to first clear all MIDI data and reconfigure this information as you like. Or, copy the entries into a clean template.

N.


OSX El Capitan 10.11.6
Finale 2011c, 2012c for production work

Finale 2014.5, not used by my clients

(Finale v25 - not interested yet)

TgTools, Patterson Plugins, JW Change and Staff Polyphony, QuicKeys 4
Mac Mini 2.4 Ghz Intel, 8GB RAM
New Belgium Fat Tire Ale

"At last, fortissimo!"
–Gustav Mahler, on visiting Niagara Falls

Back to Top

Zuill
"The Troll"



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to ZuillAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Oct 2003
Total Posts : 29077
 
   Posted 12/28/2016 11:11 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
The MIDI Tempo data starts in bar 12 and continues through the end of the piece. Clearing the Tempo data fixes the problem if the data is unwanted, which it appears it is.

Zuill


"When all is said and done, more is said than done."
 
Win 7 64bit, 2011b, 2012c, 2014d, 2014.5, 25.2
 
Favorite Forum quote: "Please, everybody, IGNORE THE TROLL!"

Back to Top

BvdPress
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to BvdPressAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Nov 2001
Total Posts : 1006
 
   Posted 12/28/2016 11:13 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
A few solutions:

1. Export to XML and then re-import
2. Turn off Human Playback

This is an issue with a LOT of files and MM knows about the issue as I have sent them file after file. I am not sure why it happens, but know it is related to Human Playback in some way and I get it with repeat signs, barlines and all kinds of different places.


Bryan Doughty
BVD Press, Music Express, BrassWorks4, Timber Ridge Music,
Kiwi Press, Serendipity Press and Cimarron Music Press
[email protected]
http://www.cimarronmusic.com/

Back to Top

Zuill
"The Troll"



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to ZuillAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Oct 2003
Total Posts : 29077
 
   Posted 12/28/2016 11:18 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Easiest solution: MIDI Tool, Edit Tempo, Select measures, Clear.

Zuill

P.S.: Well, I guess this file is a bit stubborn. Plan B works: Select All, Edit, Clear Selected Items, None, Tempo Changes.


"When all is said and done, more is said than done."
 
Win 7 64bit, 2011b, 2012c, 2014d, 2014.5, 25.2
 
Favorite Forum quote: "Please, everybody, IGNORE THE TROLL!"

Post Edited (Zuill) : 12/28/2016 10:03:29 AM (GMT-6)



File Attachment :
Unexplained Tempo Change Revised.musx   104KB (application/octet-stream)
This file has been downloaded 51 time(s).
Back to Top

Jolora
Registered Member



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to JoloraAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Mar 2009
Total Posts : 684
 
   Posted 12/28/2016 4:40 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
N. Grossingink said...
If a file starts out as a scan, MIDI import, XML import, etc. it might be a good idea to first clear all MIDI data and reconfigure this information as you like. Or, copy the entries into a clean template.


I have Import Tempo changes and Import Continuous Dara unchecked when opening MIDI files.


Joe

Finale v1 through 2014.5
JW Plugins; TG Tools (Full)
Garritan GPO 4; GPO 5; Garritan COMB 2; Garritan JABB 3
Anvil Studio 2015 midi editor
PhotoScore Ultimate 8
Band-in-a-Box

Windows 10 64-bit, Intel i7-4771, 32GB RAM, 500GB SSD (C Drive)

Back to Top

Zuill
"The Troll"



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to ZuillAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Oct 2003
Total Posts : 29077
 
   Posted 12/30/2016 9:05 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
I've reported to MM that the MIDI Tool Clear method doesn't work with this file. I let them know that the Clear method changes the data, but it remains. The Clear Selected Items approach does work. I opened the file in 2014.5 and with the Tempo Tool, I could clear it. I let them know that I thought that removing the Tempo Tool removed functionality that, in this case in particular, would have been nice to have.

Zuill


"When all is said and done, more is said than done."
 
Win 7 64bit, 2011b, 2012c, 2014d, 2014.5, 25.2
 
Favorite Forum quote: "Please, everybody, IGNORE THE TROLL!"

Back to Top
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
   
Forum Information
Currently it is Monday, August 21, 2017 12:32 AM (GMT -5)
There are a total of 437,650 posts in 63,789 threads.
In the last 3 days there were 0 new threads and 0 reply posts. View Active Threads