Finale SmartMusic
  Home | Log In | Register | Search | Help
   
MakeMusic Forum > Public Forums > FinaleScript - FORUM HAS MOVED! > Help with playback using FS  Forum Quick Jump
 
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
[ << Previous Thread | Next Thread >> | Show Newest Post First ]

ASCap
Registered Member



Email Address Not AvailableClick to visit ASCap's website.Send a Private Message to ASCapAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Sep 2011
Total Posts : 56
 
   Posted 6/20/2013 12:25 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Hello!
 
I have a few problems I'm trying to work out. I'm using Finale 2011 on Windows 7 64-bit.
 
thing 1
 
I understand you can play back a file with the playback command. I've also found that you can say:

button "play"
 
and it will play from the current counter setting... depending on your playback settings. Currently, however, I'm trying to set up a script to play back from the current measure number. I know I could probably change my document styles and templates to default to "play back from current measure number," but I don't use one method of playback much more than the other. This is what I've come up with so far:
 
button "playback settings"
click radio "leftmost measure"
button "OK"
button "play"
 
Seems like it should do the trick, right? It opens playback settings, but then it does not feel like clicking the "leftmost measure" radio button. The rest of the script finishes just fine, but I'm wondering why it would not click the radio button.

<rant>It's really silly that every DAW, audio-editing software, and media playback software use the spacebar to playback, but not Finale. Boggles the mind.</rant>

thing 2

I'd really like to be able to use any of the playback controls from my keyboard rather than the mouse... in this case I'd like to be able to fast forward or rewind 1 (or many) measures. It seems like a simple task. So I put:
 
button "rewind"
 
or
 
button "fast forward"
 
The mouse jumps to the button, but the measure counter doesn't budge. Here's the weird part... the following work beautifully:
 
button "home"
 
and
 
button "end"
 
The measure counter jumps to the beginning or the end of the piece, respectively. Why don't rewind or fast forward work as well?
 
thing 3
 
I can't find the "command reminder" script. Does anyone have a list they could give me? And if you could tell me what the less obvious commands do, that'd be swell.
 
Thanks if anyone can help at all!


Finale '11 | Win 7 64-bit
 
composer & pianist
 
SDG

Back to Top

gogreen
Registered Member



Click to send gogreen email.Click to visit gogreen's website.Send a Private Message to gogreenAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Dec 1999
Total Posts : 1618
 
   Posted 6/20/2013 6:50 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
ASCap said...
It opens playback settings, but then it does not feel like clicking the "leftmost measure" radio button. The rest of the script finishes just fine, but I'm wondering why it would not click the radio button.


Instead of this:

click radio "leftmost measure"

Try this:

click radio "leftmost measure" near "Repeat:"

Also try:

click radio "leftmost measure" near "Current counter setting"


Arthur J. Michaels

www.arthurjmichaels.com

Finale 2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2007, 2011b.r2 (currently using 2011b.r2)
Core i7 860 @ 2.80 GHz, 8.0 GB RAM, Windows 7 Home Premium x64 SP 1
Sonar X2 Essential
Garritan COMB2, GPO4, Sonatina Symphonic Orchestra, Aria Player 1.620, Audacity 2.0.3
Dell 2408 WFP, 1920x1200
M-Audio Delta Audiophile 2496
M-Audio Keystation 88es, Casio WK-3000
Logitech Z-2300 speaker system
Brother HL-5150D printer
AKG K-240 Studio headphones

Back to Top

ASCap
Registered Member



Email Address Not AvailableClick to visit ASCap's website.Send a Private Message to ASCapAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Sep 2011
Total Posts : 56
 
   Posted 6/20/2013 10:56 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
I just tried both of those, to no avail...


Finale '11 | Win 7 64-bit
 
composer & pianist
 
SDG

Back to Top

gogreen
Registered Member



Click to send gogreen email.Click to visit gogreen's website.Send a Private Message to gogreenAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Dec 1999
Total Posts : 1618
 
   Posted 6/21/2013 2:45 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
This works for me:

button "Playback Settings"
click radio "Leftmost measure"
button "OK"
button "Play"

Note my capitalization and lower case. When I copied yours, it didn't work. When I applied the cap & lower case exactly as they appear in Finale, it worked. See if that helps.


Arthur J. Michaels

www.arthurjmichaels.com

Finale 2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2007, 2011b.r2 (currently using 2011b.r2)
Core i7 860 @ 2.80 GHz, 8.0 GB RAM, Windows 7 Home Premium x64 SP 1
Sonar X2 Essential
Garritan COMB2, GPO4, Sonatina Symphonic Orchestra, Aria Player 1.620, Audacity 2.0.3
Dell 2408 WFP, 1920x1200
M-Audio Delta Audiophile 2496
M-Audio Keystation 88es, Casio WK-3000
Logitech Z-2300 speaker system
Brother HL-5150D printer
AKG K-240 Studio headphones

Back to Top

ASCap
Registered Member



Email Address Not AvailableClick to visit ASCap's website.Send a Private Message to ASCapAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Sep 2011
Total Posts : 56
 
   Posted 6/24/2013 4:16 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Thanks, I put that in, and it seemed to help. However, it worked once, then each time after that when I ran the script, it just played normally instead of from the current measure. I found a way to make it work every time:

button "Playback Settings"
click radio "Current counter setting"
click radio "Leftmost measure"
button "OK"
button "Play"

I do have a related problem trying to make FS press the FF or Rewind buttons. Really simple scripts; the mouse jumps to the button, but nothing happens:

button "Rewind"

and

button "Fast Forward"

Any guess as to why they don't do anything? I have also tried adding the following line, with the same result:

click item

or...

click button


Finale '11 | Win 7 64-bit
 
composer & pianist
 
SDG

Back to Top
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
   
Forum Information
Currently it is Monday, October 18, 2021 6:37 PM (GMT -5)
There are a total of 403,820 posts in 58,165 threads.
In the last 3 days there were 0 new threads and 0 reply posts. View Active Threads