Finale SmartMusic
  Home | Log In | Register | Search | Help
   
MakeMusic Forum > Public Forums > Finale - Windows - FORUM HAS MOVED! > Possessed Sound  Forum Quick Jump
 
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
[ << Previous Thread | Next Thread >> | Show Newest Post First ]

Merbert - Golden Gate Music
Registered Member

Email Address Not AvailableClick to visit Merbert - Golden Gate Music's website.Send a Private Message to Merbert - Golden Gate MusicAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 88
 
   Posted 10/30/2016 10:12 PM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
I have a nearly-new custom-built audio computer that suddenly has turned on me. When I am using Hyperscribe or Playback, randomly one voice or another suddenly shifts several cents. After an equally random number of measures, it often returns. Also, using Hyperscribe, something I have used for many years, and for hundreds of charts, suddenly for no reason, I cannot enter accurately, no matter how I set quantization or click. Can someone save my sanity, or should I consider slitting my wrists and taking a warm bath?

Finale 2014.5
Windows 7 Professional
M-Audio Keystation 61

Su Buchignani
Golden Gate Music


Su Buchignani - Music Wrangler - Golden Gate Music
- [color=#800080][color=#800080]

Back to Top

Zuill
"The Troll"



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to ZuillAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Oct 2003
Total Posts : 29077
 
   Posted 10/30/2016 11:19 PM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
It's all due to Halloween.

Seriously, it sounds like a pitchwheel issue, possibly. As far as entering accurately, if your quantization settings have not changed, it's hard to explain why your output is inaccurate. Sometimes a reboot can fix things. Or, reload the MIDI driver. I usually just mess around until something triggers better results.

Zuill


"When all is said and done, more is said than done."
 
Win 7 64bit, 2011b, 2012c, 2014d, 2014.5 
 
Favorite Forum quote: "Please, everybody, IGNORE THE TROLL!"

Back to Top

Merbert - Golden Gate Music
Registered Member

Email Address Not AvailableClick to visit Merbert - Golden Gate Music's website.Send a Private Message to Merbert - Golden Gate MusicAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 88
 
   Posted 10/31/2016 12:31 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
I wish I could blame it on Halloween.

I have rebooted, restarted, reloaded my MIDI driver, checked to see if settings were changed all around, and am completely stumped. I thought about the pitchwheel, but they don't ever get touched in the type of work I am doing. I'm almost frustrated enough to blame the cat who "monitors" all my work.

Thanks, Zuill, for your support. I'll keep messing with things.


Su Buchignani - Music Wrangler - Golden Gate Music
- [color=#800080][color=#800080]

Back to Top

nordensten
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to nordenstenAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jul 2000
Total Posts : 419
 
   Posted 10/31/2016 5:53 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Regarding the tuning problems, are they completely random, or could they somehow typically occur after staccato notes...?
Regarding hyperscribe, what is your Audio setup and buffer size?


(Finale 1.0 (1988) -> v.25) using 2012c & v.25
Cubase 8.5 Pro & Reaper - Vienna Ensemble Pro - Ircam SPAT - Hauptwerk 4 - (Overture 5) - Dorico
Libraries: VSL, Spitfire, Orchestral Tools, Xsample, Embertone, Wallander, Pianoteq, Sample Modeling, EWQL +++
Garritan Steinway - Garritan CFX pianos
Multiple Windows computers W7/W8.1/i7/32GB

Back to Top

Merbert - Golden Gate Music
Registered Member

Email Address Not AvailableClick to visit Merbert - Golden Gate Music's website.Send a Private Message to Merbert - Golden Gate MusicAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 88
 
   Posted 10/31/2016 10:07 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Thank you, Nordenstein, for giving me more to work with.
The detuning does not typically appear after a staccato, but totally randomly, often in the middle of a legato phrase.

Audio driver is Direct Sound, not WASAPI
Output is Hi-Def Speakers. Oddly, when testing, there was odd pulsing. I clicked S/PDIF and then back to Hi-Def Speakers, and the test was fine.
Buffer size is 512 (minimum). Does raising this increase latency? I am having random latency problems as well.


Su Buchignani - Music Wrangler - Golden Gate Music
- [color=#800080][color=#800080]

Back to Top

nordensten
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to nordenstenAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jul 2000
Total Posts : 419
 
   Posted 11/1/2016 7:05 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Are there (was there) any glissandos in the files with tuning problems, or does it happen with every file, or only files that were recorded with Hyperscribe?
Could you try a midi data erase? Do a select-all in the score, then Edit>Clear Selected Items. First click None, and then MIDI data and OK. If it doesn't help,
open the Expressions Selection dialog and click the Miscellaneous category. See if you have any blank expressions at the bottom of the window. If so, delete them.

If you have a custom built audio computer I would assume you also can select an ASIO driver. ASIO is highly recommended for real time midi input. Generally try the lowest buffer size available first...


(Finale 1.0 (1988) -> v.25) using 2012c & v.25
Cubase 8.5 Pro & Reaper - Vienna Ensemble Pro - Ircam SPAT - Hauptwerk 4 - (Overture 5) - Dorico
Libraries: VSL, Spitfire, Orchestral Tools, Xsample, Embertone, Wallander, Pianoteq, Sample Modeling, EWQL +++
Garritan Steinway - Garritan CFX pianos
Multiple Windows computers W7/W8.1/i7/32GB

Back to Top

Merbert - Golden Gate Music
Registered Member

Email Address Not AvailableClick to visit Merbert - Golden Gate Music's website.Send a Private Message to Merbert - Golden Gate MusicAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 88
 
   Posted 11/1/2016 10:54 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Thank you for the suggestions. There were no glissandi in the scores with the tuning problems that I was writing at the time. I pulled a chart with glissandi, and did not notice this, but of course, it usually happens randomly in the middle of editing or scoring. I did what you suggested. So far, it is playing correctly. I will continue to try other charts that I am working on, including the one that has been most problematical.


Su Buchignani - Music Wrangler - Golden Gate Music
- [color=#800080][color=#800080]

Back to Top
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
   
Forum Information
Currently it is Tuesday, December 10, 2019 4:59 AM (GMT -6)
There are a total of 403,820 posts in 58,165 threads.
In the last 3 days there were 0 new threads and 0 reply posts. View Active Threads