Finale SmartMusic
  Home | Log In | Register | Search | Help
   
MakeMusic Forum > Public Forums > Finale - Windows - FORUM HAS MOVED! > Help w/ soundfonts in Finale 2003  Forum Quick Jump
 
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
[ << Previous Thread | Next Thread >> | Show Newest Post First ]

Darwonka
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to DarwonkaAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Sep 2001
Total Posts : 15
 
   Posted 10/10/2003 10:14 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
I have a Creative Audigy 2 Platnum soundcard. I have been beating my head againsed the wall trying to use soundfonts for quite some time now. So far as I can tell: everything is in fine working order. I have been to just about every site in the web pertaining using soundfonts w/ finale and soundfonts in general. No one at Finale was willing to help me..and the folks at creative, well lets just say I wouldn't trust them to sit the right way on a toilet.....
I have Finale 2003, if that helps anyone in a response.
I've loaded the soundfonts into the card OK. And Finale plays the regular midi OK. But no soundfonts. I have about $400 of soundfonts commin' my way over the next week and I'm gonna have to use the discs as coasters if I don't figure this mess out soon! I have a learning disability, so I have a tough time w/ more 'technical' things from time to time.... but  this is all, as far as I can tell, due to a lack of propper documentation on Finale's part.
If any of you helpful, smart and 'goodlooking' people out there wouldn't  mind helping me I would be forever greatful....yes, I am kissing up to you all...
thanks in advance,
Dickie
PS. Great new Forum BTW.
Back to Top

Jetcopy
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to JetcopyAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Oct 2000
Total Posts : 4795
 
   Posted 10/10/2003 10:51 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
It's been a while since I did this. Using Finale 2000 a few years ago I purchased a new soundfont library. I had the SB LIVE soundcard installed. I had to read through Creative's SB documentation on how to install the soundfont. In windows (I don't remember exactly where) I switched the generic GM files with the new soundfont files. Finale played back whatever was assigned to the GM sounds.
Back to Top

Ron.
Composer



Email Address Not AvailableClick to visit Ron.'s website.Send a Private Message to Ron.AIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Mar 2003
Total Posts : 8828
 
   Posted 10/10/2003 12:01 PM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
I feel your pain. I went for months bouncing back and forth between SoundBlaster and Makemusic and no one told me what I needed to know. If you have the sound fonts loaded on the card then you are almost there. In Finale (it's been a few months now since I used Finale 2003), you have to select the soundcard bank for output. Then in Finale, where instruments are designated, you need to select "B" (in one of the columns near the right hand side)--and that should give you a menu where you can select what bank and slot to assign to that instrument. It worked like a charm for me, but I've become enamoured of Finale 2004 built-in soundfonts.
One catch, if you export midi, then almost every instrument turns into a grand piano.
I am at work at the moment where I do not have Finale installed, but I can check it out when I get home and fill you in on more details if needed.
Good luck,
Ron


Ron

Back to Top

David H. Bailey
Registered Member



Click to send David H. Bailey email.Personal Homepage Not AvailableSend a Private Message to David H. BaileyAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Oct 2003
Total Posts : 15
 
   Posted 10/12/2003 7:26 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
I have used soundfonts and soundblaster cards since the AWE32, passing through the original SBLive! card and now using Audigy Platinum.

I've never had a problem -- use the soundfont loader in the Creative control panel to load soundfonts into the soundcard. If you are trying to load other sounds ontop of a GM basic soundbank, you will need to use the bank/patch numbers in Finale, but if you are simply loading a better GM soundfont you're all set. You need to pay attention to be sure you are loading your soundfont in to either SynthA or SynthB of the Audigy, so you can select the appropriate output device in your midi devices dialogue.

Then be sure to select the appropriate synth (A or B, NOT the CreativeSW synth, and NOT the Audigy Midi Out port).

I've never had a problem using Finale in this manner. Have you run midi output from other programs such as a sequencer through your Audigy card so you're sure you have the soundfonts loaded correctly? Is it really a Finale problem or could it be an Audigy problem? I will be glad to offer further assistance, feel free to e-mail me off-forum if you wish: [email protected] and I'll see what I can do to help.
Back to Top
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
   
Forum Information
Currently it is Thursday, November 14, 2019 12:41 AM (GMT -6)
There are a total of 403,820 posts in 58,165 threads.
In the last 3 days there were 0 new threads and 0 reply posts. View Active Threads