Finale SmartMusic
  Home | Log In | Register | Search | Help
   
MakeMusic Forum > Public Forums > Finale - Macintosh - FORUM HAS MOVED! > Sound is playing out of the left side only  Forum Quick Jump
 
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
[ << Previous Thread | Next Thread >> | Show Newest Post First ]

JRoss
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to JRossAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Aug 2009
Total Posts : 1
 
   Posted 1/10/2010 10:06 PM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
I wonder if anyone can suggest a solution to this problem.
I run my MacBook Pro through an FA-66 with a set of yorkville powered monitors.
The sound generated from Finale is only on half the spectrum. The system works fine with iTunes but I can't get it to work properly with finale. I have reinstalled the program but still no result.

Thanks for any help
Back to Top

Michael Mortilla
Registered Member

Email Address Not AvailableClick to visit Michael Mortilla's website.Send a Private Message to Michael MortillaAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 2378
 
   Posted 1/11/2010 12:15 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
What version of Finale?

What version of the OS?

What trouble shooting have you already done?


OS X 10.5.6; Dual 2.0 PPC; 4GB RAM; FInale 2009

Back to Top

Tim Rowland
...Rowland...Rowland, though the streams are...



Email Address Not AvailableClick to visit Tim Rowland's website.Send a Private Message to Tim RowlandAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Dec 1998
Total Posts : 1250
 
   Posted 1/11/2010 1:55 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Hi JRoss,
 
Even though I'm on a PC, I had this problem last week. I'm using a Firewire Audio Interface, and the two outputs (1/2 or L/R) are separate 'devices' to Finale. It doesn't send stereo placement to two outputs, but sends everything to the one (left). I changed my audio device in Finale to my onboard audio and if fixed the problem.
 
Hope this helps,
 
Tim
 
Back to Top

Dr. Wiggy
Early music: modern methods



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Dr. WiggyAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 12628
 
   Posted 1/11/2010 4:44 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
There were issues with some versions of Finale producing only left sound when used with some FireWire devices. See the MakeMusic Knowledgebase for more details. Finale 2008 and 2009 were affected.

However, I also have an FA-66, which works fine with 2009 on my iMac running Snow Leopard. I love the FA-66. It's so much better than the M-Audio kit I had before. As it is CoreAudio compliant, it doesn't need any drivers and Finale should be oblivious to it.

Reinstalling is usually the last option, not the first. The first thing you should do is to see whether the problem persists in a brand new user account. If the problem is not present in the new account, then you know that the cause is a wrong setting or corrupt preference file or cache in your old user account.
If the problem persists, then you know the problem is system-wide.


Finale 2009c, 2Ghz iMac; 2Ghz MacBook, 10.6.1
Edirol FA-66; M-Audio Oxygen 61; Yamaha PSR-410
Ancient Groove Music
www.ancientgroove.co.uk

Back to Top

Philip.
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Philip.AIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Aug 2006
Total Posts : 1466
 
   Posted 1/11/2010 6:46 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
From the knowledge base:

Question


When I playback Finale on my Mac, I only hear sound through my left speaker channel. Why is this?
Answer


There is a known problem with Finale 2008 and Finale 2009 that causes playback to only be routed only through the left stereo channel on Macs when playing through certain audio interfaces. We have identified this problem with Digidesign hardware (Digi 002 and 003), Focusrite Saffire, as well as some other Firewire interfaces. We have also seen this with a small portion of USB interfaces, including the Digidesign MBOX.

This problem was addressed by our development team, and no longer is present in Finale 2010.

To avoid this problem in Finale 2008 or Finale 2009, route playback in Finale through an alternate playback device using these steps:

1. From the MIDI/Audio menu, point to Device Setup, and click Audio Setup.
2. From the Output list, click Built-in Output.
3. Click OK.

In most cases, following these steps will route Finale's playback through your computer's internal sound system.

makemusic.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/1001/


Finale 2008b, 2009b, 2010b
Sibelius 5.2.5, 6.1
Logic Pro 9
Mac 10.5.8
2x2.8 GHz Quad-Core Intel Xeon
10 GB RAM
www.nycmusicservices.com/

Back to Top

Dr. Wiggy
Early music: modern methods



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Dr. WiggyAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 12628
 
   Posted 1/11/2010 7:42 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
As stated, the left-only Firewire problem does NOT happen for me using the Edirol FA-66. This kit works perfectly well with Finale.


Finale 2009c, 2Ghz iMac; 2Ghz MacBook, 10.6.1
Edirol FA-66; M-Audio Oxygen 61; Yamaha PSR-410
Ancient Groove Music
www.ancientgroove.co.uk

Back to Top
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
   
Forum Information
Currently it is Sunday, December 15, 2019 7:23 AM (GMT -6)
There are a total of 403,820 posts in 58,165 threads.
In the last 3 days there were 0 new threads and 0 reply posts. View Active Threads