Finale SmartMusic
  Home | Log In | Register | Search | Help
   
MakeMusic Forum > Public Forums > Finale - Macintosh - FORUM HAS MOVED! > 2011 and 2012 Crashes with 2014 SOLVED  Forum Quick Jump
 
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
[ << Previous Thread | Next Thread >> | Show Newest Post First ]

DanielZ
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to DanielZAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Sep 2012
Total Posts : 11
 
   Posted 4/13/2014 8:13 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Sorry if this has already been addressed:

I am on Mac OS X 10.8.5 and I recently installed Finale 2014 (I had to Downgrade from 2014a…constant crashes.)

I still have Finale 2011 and Finale 2012 installed on the same computer.

Because Finale 2014 crashes so often, I have desired to work on New Documents in Finale 2012.

Well…with Finale 2014 installed on the same computer, Finale 2012 crashes on Boot-up, as does Finale 2011. This has never happened before, never with Finale 2012 on down.

Should that be happening?

Dan

Post Edited (DanielZ) : 4/16/2014 9:21:29 PM (GMT-5)

Back to Top

Bill Stevens
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Bill StevensAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2000
Total Posts : 5408
 
   Posted 4/13/2014 8:36 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
No, absolutely that shouldn't be happening. I have 2014 on both of my computers, though I use it only rarely, and 2012 that I use occasionally, and 2011 that I use a lot, and have never experienced the problems you describe.

Maybe if you attached a crash log here someone could figure out what is causing the problem.

Bill Stevens


Finale 2014a (all versions since 1.0)
Mostly I still use 2011c
Staff Paper and #2 Pencil with eraser
OS 10.9.2

Back to Top

DanielZ
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to DanielZAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Sep 2012
Total Posts : 11
 
   Posted 4/14/2014 2:27 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Removed

Post Edited (DanielZ) : 4/14/2014 6:58:18 PM (GMT-5)

Back to Top

Mike Rosen
himself



Email Address Not AvailableClick to visit Mike Rosen's website.Send a Private Message to Mike RosenAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Feb 2006
Total Posts : 14146
 
   Posted 4/14/2014 4:34 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Please remove that extra long post, and post the crash log as an attachment, instead.



Mike Rosen
www.specialmillwork.com

Bass with Choir of the Sound www.choirofthesound.org
Volunteer notation editor (The Gang of Eight) for the Barbershop Harmony Society
FINALE TIPS at www.specialmillwork.com/finale-tips-and-tricks/index.html

Finale 2010, 2011, 2012c, 2014a, but using 2012 again, on Mac 10.9.2
Simple Entry, QWERTY keyboard. That's my system, and I'm stickin' to it.

"As a musician, he's a damn fine woodworker."

Back to Top

DanielZ
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to DanielZAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Sep 2012
Total Posts : 11
 
   Posted 4/14/2014 8:09 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
The Forum won't load the attachment. I've read the instructions, but they do't say which program an attachment can be written in. I tried Word, and it isn't accepted.
Back to Top

Zuill
"The Troll"



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to ZuillAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Oct 2003
Total Posts : 29077
 
   Posted 4/15/2014 1:29 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Save (or print) as a pdf.

Zuill


"When all is said and done, more is said than done."
 
Finale 2002b, 2003a, 2004b, 2005b, Win XP SP3, 2011b Win 7 64bit, 2012a Bought and Paid For (Hopefully soon 2012b with some of the MAJOR BUGS fixed--well, now with 2012b and some of the bugs are fixed) 2012c, with some bug fixes. 2014a now.
Favorite Forum quote: "Please, everybody, IGNORE THE TROLL!"

Back to Top

Dr. Wiggy
Early music: modern methods



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Dr. WiggyAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 12628
 
   Posted 4/15/2014 4:38 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
DanielZ said...
The Forum won't load the attachment. I've read the instructions, but they do't say which program an attachment can be written in. I tried Word, and it isn't accepted.

Text files, pdfs are accepted. You just need to change the extension from .log to .txt and it should be fine.

From remembering it, you've got a lot of Digidesign hardware. Has anything changed there? There were problems with 2012 and the drivers for that.


"This is me helping."

Finale 2014a, 2012 MacMini; 2012 MacBook Pro (10.9.2)
Edirol FA-66; M-Audio Oxygen 61; Yamaha PSR-410, HP Laserjet 5200 DTN
Ancient Groove Music www.ancientgroove.co.uk

Back to Top

DanielZ
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to DanielZAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Sep 2012
Total Posts : 11
 
   Posted 4/15/2014 9:09 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
.

Post Edited (DanielZ) : 4/15/2014 9:28:36 AM (GMT-5)

Back to Top

Dr. Wiggy
Early music: modern methods



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Dr. WiggyAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 12628
 
   Posted 4/15/2014 9:43 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
There have been many issues with some Avid Digidesign drivers and versions of Finale, including 2012.
makemusic.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/5407/
makemusic.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/1001/kw/

The thread that crashes references the Digidesign driver a lot.
Thread 5 Crashed:
0 com.makemusic.Finale 0x00856cc8 juce::AudioDeviceManager::audioDeviceIOCallbackInt(float const**, int, float**, int, int) + 354
1 com.makemusic.Finale 0x00908511 juce::CoreAudioInternal::audioCallback(AudioBufferList const*, AudioBufferList*) + 263
2 com.makemusic.Finale 0x009086c9 juce::CoreAudioInternal::audioIOProc(unsigned long, AudioTimeStamp const*, AudioBufferList const*, AudioTimeStamp const*, AudioBufferList*, AudioTimeStamp const*, void*) + 31
3 com.avid.avid.AvidCoreAudioPlugIn 0x04abcd05 NewDigiCoreAudioPlugIn + 101381
4 com.avid.avid.AvidCoreAudioPlugIn  0x04aa950d NewDigiCoreAudioPlugIn + 21517
5 com.avid.avid.AvidCoreAudioPlugIn  0x04aa97b8 NewDigiCoreAudioPlugIn + 22200
6 com.avid.avid.AvidCoreAudioPlugIn  0x04aa97f1 NewDigiCoreAudioPlugIn + 22257
7 com.avid.avid.AvidCoreAudioPlugIn 0x04aaa117 NewDigiCoreAudioPlugIn + 24599



Any chance you updated the drivers recently? Or updated the OS without getting newer drivers?

Most people can use 2014 and 2012 with no problem, but it's conceivable that 2014 may have overwritten something that 2012 doesn't like. You could try reinstalling 2012.

Failing that, submit the crash log to MakeMusic.


"This is me helping."

Finale 2014a, 2012 MacMini; 2012 MacBook Pro (10.9.2)
Edirol FA-66; M-Audio Oxygen 61; Yamaha PSR-410, HP Laserjet 5200 DTN
Ancient Groove Music www.ancientgroove.co.uk

Post Edited (Wiggy) : 4/15/2014 8:52:40 AM (GMT-5)

Back to Top

DanielZ
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to DanielZAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Sep 2012
Total Posts : 11
 
   Posted 4/15/2014 10:01 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Yes, I recently updated to Pro Tools 10.3.8, so the proper Drivers were loaded with that Update. Even so…Finale 2014 "works."

If I didn't Upload a Crash Log…then where do I obtain a proper Crash Log if that is not what I Uploaded?

Dan
Back to Top

Dr. Wiggy
Early music: modern methods



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Dr. WiggyAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 12628
 
   Posted 4/15/2014 10:14 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
It maybe that 2014 can cope with the new drivers from Pro Tools, but 2012 can't.

DanielZ said...
If I didn't Upload a Crash Log…then where do I obtain a proper Crash Log if that is not what I Uploaded?

You did upload a crash log. To the User forum.

If you want MakeMusic to offer you support, then you need to submit it as part of a support request on their site.


"This is me helping."

Finale 2014a, 2012 MacMini; 2012 MacBook Pro (10.9.2)
Edirol FA-66; M-Audio Oxygen 61; Yamaha PSR-410, HP Laserjet 5200 DTN
Ancient Groove Music www.ancientgroove.co.uk

Back to Top

DanielZ
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to DanielZAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Sep 2012
Total Posts : 11
 
   Posted 4/15/2014 10:20 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Finale 2012 and Finale 2011 worked fine with Pro Tools 10.3.8, before I Installed Finale 2014.

I am confused: Is this Forum run by MakeMusic?

Dan
Back to Top

Dr. Wiggy
Early music: modern methods



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Dr. WiggyAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 12628
 
   Posted 4/15/2014 10:25 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
This forum is owned by MakeMusic, but it is primarily for users to talk to each other. I am not an employee of MM. I am a just a man on the internet.
MM staff do occasionally post here, but posting here is not contacting MM for support.

You can do that here:
makemusic.custhelp.com/app/ask


"This is me helping."

Finale 2014a, 2012 MacMini; 2012 MacBook Pro (10.9.2)
Edirol FA-66; M-Audio Oxygen 61; Yamaha PSR-410, HP Laserjet 5200 DTN
Ancient Groove Music www.ancientgroove.co.uk

Back to Top

Robert N. Calkins
Registered Member

Click to send Robert N. Calkins email.Personal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Robert N. CalkinsAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2002
Total Posts : 57
 
   Posted 4/15/2014 6:25 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
I am having constant crash problems, running 2012 on 10.8.5 also. I do not have any other high end software running such as Pro Tools. My crashes occur almost constantly, but especially when I have two Finale 2012 documents open simultaneously. I am inconsistently able to copy and paste back and forth between documents and sometimes just changing something in one of the documents causes the whole program to crash, resulting with a monstrously long crash log. I have used Disk Utility to fix permissions with no success. I do have Finale 9, 10 11 and 12 on this computer. Could that be the problem?


Robert N. Calkins
903 N. Occidental
Tecumseh MI USA
517-403-2873
composer/arranger-performer-teacher-conductor

Back to Top

Dr. Wiggy
Early music: modern methods



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Dr. WiggyAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 12628
 
   Posted 4/16/2014 1:54 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Robert N. Calkins said...
I have used Disk Utility to fix permissions with no success.

Repair Permissions does NOTHING for third-party software, or user files. Its powers are extremely over-estimated.

I suggest you also submit a crash log to MakeMusic on the support pages of their website.


"This is me helping."

Finale 2014a, 2012 MacMini; 2012 MacBook Pro (10.9.2)
Edirol FA-66; M-Audio Oxygen 61; Yamaha PSR-410, HP Laserjet 5200 DTN
Ancient Groove Music www.ancientgroove.co.uk

Back to Top

DanielZ
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to DanielZAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Sep 2012
Total Posts : 11
 
   Posted 4/16/2014 10:35 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
The fault is with Finale 2014—or—just Finale itself.

I disconnected my DIGI 002, restarted my computer, and booted Finale 2012. It loaded! Voile!!!

I then went to Finale 2012 Device Set Up—and guess what was set. Finale—all by itself did this:

Device Set Up > Audio Set Up > Source/Output > Cinema Display

I went to the Drop Down Menu at Source/Output and set it to DIGI 002.

I then re-started my Mac, Clicked on Finale 2012—and—voile!!!—it booted up!

I then went to Device Set Up and it held at:

Device Set Up > Audio Set Up > Source/Output > DIGI 002

Time after time I could quit and re-booted Finale 2012 and the DIGI 002 remained as my Output, and the program went back to working normally.

I have had Finale 2012 since late 2011, and it has worked splendidly with my DIGI 002—until a few days ago.

Now—how this happened I can't say—but I had nothing to do with the change to Device Set Up > Audio Set Up > Source/Output > Cinema Display.

If your Finale 2012 is constantly crashing try to turn off your Playback Device, if it is external, so that you can into the program and make the change I made.

Finale—for the money I pay for you, and the time I have spent correcting your mistakes—all the while trying to keep my professional career as a composer, copyist/engraver—No Thanks for all your crap.

Most sincerely,
Dan
Back to Top

Dr. Wiggy
Early music: modern methods



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Dr. WiggyAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 12628
 
   Posted 4/17/2014 2:48 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
DanielZ said...
The fault is with Finale 2014—or—just Finale itself.
I disconnected my DIGI 002, restarted my computer, and booted Finale 2012. It loaded! Voile!!!

Not quite sure how an incorrect setting in 2012 is the fault on 2014. Both programs have independent preference files.

Glad you sorted it out.


"This is me helping."

Finale 2014a, 2012 MacMini; 2012 MacBook Pro (10.9.2)
Edirol FA-66; M-Audio Oxygen 61; Yamaha PSR-410, HP Laserjet 5200 DTN
Ancient Groove Music www.ancientgroove.co.uk

Back to Top

Vaughan
Registered Member

Click to send Vaughan email.Personal Homepage Not AvailableSend a Private Message to VaughanAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 1999
Total Posts : 4984
 
   Posted Yesterday 5:37 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
On another, related note: if I run Finale 2012, the next time I try to start up 2014, it freezes and I have to force quit it. Often I have to repeat this process several times. Then I can open it normally, i.e. with only the 'normal' error messages about the sample rate. Interestingly, I used to get these error messages four times and have to click them all away but for some reason the number of times I get this error message has recently decreased to only twice! Halleluja!


Vaughan

Finale 3.2 - 2014, Sibelius 4 - 7
Tobias Giesen's plugins, full version, Robert Patterson plugins, Dolet 6 plugin
MacOS 10.9.2
MacPro 6GB, MacBookPro (2011) 8GB
Kontakt 4.2

Amsterdam

Back to Top
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
   
Forum Information
Currently it is Friday, April 19, 2019 12:20 PM (GMT -5)
There are a total of 407,481 posts in 58,781 threads.
In the last 3 days there were 0 new threads and 0 reply posts. View Active Threads