Finale SmartMusic
  Home | Log In | Register | Search | Help
   
MakeMusic Forum > Public Forums > Finale - Macintosh - FORUM HAS MOVED! > Potential latency issues in 7/8 time signature  Forum Quick Jump
 
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
[ << Previous Thread | Next Thread >> | Show Newest Post First ]

squintyfridge
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to squintyfridgeAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2015
Total Posts : 6
 
   Posted 12/18/2015 8:05 PM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Hi guys,

Bit of a strange one but I'm having issues when trying to record into a 7/8 time signature. When using Hyperscribe to record in, the notes show up in the 7/8 bar a whole crotchet beat late.

I've tried two separate MIDI devices and the same thing is happening. I've also just updated to Finale 2014.5 and it's still happening.

Other time signatures seem to be working fine (I'm trying the 7/8 section in the middle of a piece) and I've fiddled about with the latency setting suggested on the website help section but doesn't seem to make a difference.

Am I missing a setting somewhere or maybe overlooking something simple?

I'd be really grateful for some help and suggestions!

Thanks!
Back to Top

Motet
Isorhythmic



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to MotetAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Dec 2002
Total Posts : 12849
 
   Posted 12/18/2015 11:57 PM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Is 7/8 really the issue, or does it happen with 4/4?


Finale 2011b, 2005, TGTools
Finale 2014.5 demo
Windows 7, MIDI input
Finale Transposition Chart

Back to Top

Zuill
"The Troll"



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to ZuillAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Oct 2003
Total Posts : 29077
 
   Posted 12/19/2015 12:29 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
I think that we could probably be of more help if we could see the file.

Zuill


"When all is said and done, more is said than done."
 
Win 7 64bit, 2011b, 2012c, 2014d, 2014.5 
 
Favorite Forum quote: "Please, everybody, IGNORE THE TROLL!"

Back to Top

squintyfridge
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to squintyfridgeAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2015
Total Posts : 6
 
   Posted 12/19/2015 7:19 AM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
No Motet, it's fine in 4/4. Seems to be fine with other time signatures. It's just if I'm trying to record straight into the first beat of a 7/8 bar.

I've just discovered that if I record from a bar or two before, in a different time signature, then continue straight into the 7/8 it's fine, but I'd still like to know what the issue is with recording straight in.

I've attached a test file just to show you what happens. I recorded straight into the 7/8 bar and it puts a crotchet rest on the first beat. I've just played all quavers as an example to show that it also converts some notes to crotchets when that's not what's being played (bar 5 for example).

Thanks!



Update - I just went back to the file I'm actually working on and now it's also doing it in 4/4. It definitely wasn't doing this before in other time signatures, so I have no idea what's going on. It's pretty frustrating though :(

Post Edited (squintyfridge) : 12/19/2015 8:14:47 AM (GMT-6)



File Attachment :
testing.musx   89KB (application/octet-stream)
This file has been downloaded 130 time(s).
Back to Top

Motet
Isorhythmic



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to MotetAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Dec 2002
Total Posts : 12849
 
   Posted 12/19/2015 12:34 PM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
When you play notes on your keyboard, Hyperscribe aside, is there a noticeable lag?

If you weren't having trouble in 4/4, my wild guess would be that in 7/8 the "one bar for nothing" count-off at the beginning was getting confused because perhaps it was trying to beat quarter notes and there are 3-1/2 quarter notes to a bar.


Finale 2011b, 2005, TGTools
Finale 2014.5 demo
Windows 7, MIDI input
Finale Transposition Chart

Back to Top

squintyfridge
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to squintyfridgeAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2015
Total Posts : 6
 
   Posted 12/19/2015 12:38 PM (GMT -6)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
No, there isn't any lag at all when I play. It just seems to have an issue with recording.

Regarding other time signatures being ok, it seems to have a mind of its own. Sometimes it likes 4/4, sometimes it doesn't and adds in the crotchet rest regardless... It still doesn't like 7/8 anytime though ...

I can't understand why it's so temperamental
Back to Top
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
   
Forum Information
Currently it is Wednesday, November 20, 2019 9:50 PM (GMT -6)
There are a total of 403,820 posts in 58,165 threads.
In the last 3 days there were 0 new threads and 0 reply posts. View Active Threads