Finale SmartMusic
  Home | Log In | Register | Search | Help
   
MakeMusic Forum > Public Forums > Finale - Macintosh - FORUM HAS MOVED! > Update reintroduces old shortcomings  Forum Quick Jump
 
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
[ << Previous Thread | Next Thread >> | Show Newest Post First ]

Writer of Music
Registered Member



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Writer of MusicAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Aug 2011
Total Posts : 848
 
   Posted 12/14/2016 9:19 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Wow, MakeMusic, you really outdid yourself this time.
In 2014.5 I could enter accented text in dialog boxes (such as staff and group name Edit Text dialogs), é, à, ç, etc. Now, in Finale 25.2 I no longer can do that. I can copy accented text into those dialogs and it will stick, but I can no longer write it with my keyboard.

Thank you ever so much for a huge leap backwards with an update. A "free update", sure, as you so eagerly advertise, but nonetheless. Will we get the lost functionality back with a paid upgrade? I wouldn't be surprised at all.


Finale 25.
Mac OS X 10.11.6.

Back to Top

Vaughan
Registered Member

Click to send Vaughan email.Personal Homepage Not AvailableSend a Private Message to VaughanAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 1999
Total Posts : 4984
 
   Posted 12/14/2016 10:03 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
I'll report this. The Rebeam to Time Signature isn't repaired, either, even though I mentioned this to a local friend/colleague who's a beta tester.


Vaughan

Finale 3.2 - 25.1, Sibelius 4 - 7
Patterson's plugins, Tobias' plugins, full version, waiting for Jari's plugin update
MacOS 10.12
MacPro (2016) 16 GB, MacBookPro (2011) 8 GB

Amsterdam

Back to Top

Dr. Wiggy
Early music: modern methods



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Dr. WiggyAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2006
Total Posts : 12628
 
   Posted 12/14/2016 10:26 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Works for me on El Cap. I'll check Sierra shortly. I can use either old style meta keys, or the newer diacritic selection. Maybe it's a keyboard input map issue. What character map does your keyboard use? (e.g. French Canadian, UK, ...)


Finale v.25.1, 2012 MacMini; 2012 MacBook Pro (10.11.6 / 10.12.1)
Edirol FA-66; Roland A-49, HP Laserjet 5200 DTN
Ancient Groove Music www.ancientgroove.co.uk


Image Attachment :
Image Preview
Screen Shot 3.png
  29KB (image/png)
This image has been viewed 193 time(s).
Back to Top

Charles Lawrence
Registered Member



Click to send Charles Lawrence email.Personal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Charles LawrenceAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Dec 2009
Total Posts : 3638
 
   Posted 12/14/2016 10:28 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
This may be another Win vs Mac issue, but I have no problem entering text with accent marks or diacriticals from the keyboard.  I use either the ALT+4 digit method, or the ALT+3 digit method, or PopChar, or copy/paste from the CharMap utility, or a Unicode entry utility.

Yet another way built into Finale, use "Text->Inserts->Symbols".


"Anything is possible if you don't know what you are talking about!"

Windows 10 Professional (x64) (build 10586)
 
3.50 gigahertz Intel Core i7-5930K, Multi-core (6 total), Hyper-threaded (12 total)
32638 Megabytes Usable Installed Memory, 17514.37 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
NVIDIA GeForce GTX 980 - 4GB [Display adapter]
ASUS Rampage V Extreme motherboard, Realtek HD Audio

Finale 2014.5.6359, Finale 25.2.0.92
Garritan GPO4.02


Cakewalk SONAR X3 - (X3e build 244) - x64, Sound Forge Audio Studio 10.0, Audacity 2.1.0
Sharpeye 2.68, PhotoScore Ultimate 7.0.2, SmartScore X2 Pro 10.5.8

"There is a world of difference between a person who has a big problem and a person who makes a problem big." – John Maxwell

Post Edited (Charles Lawrence) : 12/14/2016 8:36:39 AM (GMT-6)

Back to Top

Vaughan
Registered Member

Click to send Vaughan email.Personal Homepage Not AvailableSend a Private Message to VaughanAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 1999
Total Posts : 4984
 
   Posted 12/14/2016 10:37 AM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
This is most curious. When I checked the first time, using Alt gave me a letter without diacritics and holding down the key turned on the key repeat function. Now it works as expected. Sorry for the confusion but I have no idea why it acted strangely the first time around. I'll report back to MM. The other problem still exists, though!


Vaughan

Finale 3.2 - 25.1, Sibelius 4 - 7
Patterson's plugins, Tobias' plugins, full version, waiting for Jari's plugin update
MacOS 10.12
MacPro (2016) 16 GB, MacBookPro (2011) 8 GB

Amsterdam

Back to Top

Writer of Music
Registered Member



Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Writer of MusicAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Aug 2011
Total Posts : 848
 
   Posted 12/14/2016 1:36 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
Same here. Now it magically works as it should. Earlier today the suspended accent didn't even appear, so alt-e gave a simple 'e' instead of a 'é'. I had to import the proper characters from the Emoji and Symbols window.
Exhausting to work with an application and never be never sure of what will work or not at any given boot.

Used character map is British.


Finale 25.
Mac OS X 10.11.6.

Back to Top

Mike Halloran
Registered Member

Email Address Not AvailablePersonal Homepage Not AvailableSend a Private Message to Mike HalloranAIM Not AvailableICQ Not AvailableY! Not AvailableMSN Not Available
Date Joined Jun 2009
Total Posts : 105
 
   Posted 12/14/2016 6:04 PM (GMT -5)    Quote This PostAlert An Admin About This Post.
After I updated to OS 10.12.2, my system went a little wonky including my trackpad. I performed a Safe Boot. Everything['s back to working great.

Besides resetting caches to default, a Safe Boot restores paths the way that rebuilding the desktop did in OS 6–9. If you have noticed alias icons not displaying correctly, this will normally fix that, too.

I assume that most know how but if it's been a log time...

Shut down.
Boot while holding the Shift key.
Login at the prompt with your Admin password. Wait till everything comes up including correct icons.
Shut down again.
Boot normally.
Done.

It's easy but time-consuming–feels like forever if booting from an HHD. Takes about 5 minutes on my 2010 iMac booting from a 2T 850 EVO SSD.

I try to do this once a year on my Macs but I rarely get to it that often. I have about 30 to update this month and will remember to do so after the experience on my machine.


Mike Halloran

Finale 25.1 & 2014.5, SmartScore X Pro II, Encore 5.0.7
2010 iMac 2.93G i7 Quad w/ OWC eSATA mod, 20G RAM, OS 10.12.1, 2T SSD
DP 9.1, 8.07, 7.24, Logic Pro X 10.2.4, DSP-Quattro, PSP, IK, NI, Eventide, Izotope & Antares plugins
G4 running OS 10.4.11 & 9.2 with legacy apps

Back to Top
You cannot post new topics in this forum. You cannot reply to topics in this forum. Printable Version
   
Forum Information
Currently it is Sunday, September 15, 2019 10:02 AM (GMT -5)
There are a total of 407,481 posts in 58,781 threads.
In the last 3 days there were 0 new threads and 0 reply posts. View Active Threads